Ayak Terlemesi

Ter bezi dediğimiz bezler el ve ayak  derisinde yoğun olarak bulunur. Terleme aslında bedenin ısısını dengede tutmasına yarayan bir işlevdir. Ama bazen bu normalden fazla olunca sorunlar ortaya çıkar. Tüm vücutta yaygın terleme artışı  olabildiği gibi bölgesel terleme artışı görülebilir.

El ayak terlemesi hastaların sosyal yönden en fazla sorun yaşadıkları bölgesel terleme grubudur. Buna bazen koltuk altı terlemesi de eşlik edebilir. Ayak terlemesi yaşayan hastalar beraberinde kötü ayak kokusu sorununu da yaşarlar. Daha çok genç insanların karşılaştığı bir sorundur. Bazen ailesel olabilir. Emosyonel stres, anksiete terlemeyi arttırıcı rol oynar. Terleme uykudayken normale dönüp gündüzleri genellikle hastayı rahatsız eder. Bazı hastalarda ara ara oluyorken bazen de kesintisiz bir şekilde devam edebilir. Ara ara olanlarda stresin rolü daha belirgindir.

Ayak terlemesi genetik sebeplerden kaynaklı olabilir. Ayrıca hastada diyabet, obezite, tiroit bezi hastalıkları varsa buda ayak terlemesini arttıran sebeplerdendir.

Ayaklarda aşırı derecede terleme olması sosyal hayatı etkileyen durumlara sebep olabilir. Normalde ter kokusuzdur fakat terin yumuşattığı nemli deri bakteriler için uygun bir vasat oluşturduğu için bakteriyel enfeksiyon eklenen hastalarda kötü bir koku oluşturur. Bu durumda kişide anksiete, sosyal fobi gibi psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. El terlemesinde hasta karşıdaki ile tokalaşmaktan korkar sürekli elini kurulama ihtiyacı duyar. Yazı yazarken kağıt ıslanır, mürekkep dağılır. Sınavlarda stres ile artan durum daha da sıkıntı oluşturur.

Doktor randevusundan önce terlemenin genetik olup olmadığı araştırılmalıdır. Hastalar pamuklu çoraplar tercih etmeli, hava aldıran ayakkabılar giymelidir. Aynı ayakkabıyı iki gün üstüste giymemelidir. Terleme önleyici ayak bakım spreyleri kullanmalıdır. Tüm bu yöntemlerle yinede çözüm bulunamamışsa doktora görünmek faydalı olacaktır.

İlk olarak başka bir hastalıkla bağlantılı olup olmadığı test edilir. Bu tedavi süreci için önemlidir. Ayakların iki taraflı ve eşit şiddette terleme yapıp yapmadığı incelenir. Eğer durum bu şekildeyse terleme başka bir hastalığa bağlı değildir. Hastada hormon bozukluğu da yok ise iyotlu nişasta testi yapılabilir.

Ayak terlemesiyle ilgili hem ilaç tedavisi hemde cerrahi tedavi uygulanması mümkündür. Hastanın durumunun tespit edilmesiyle terleme şiddetli değilse ilaç tedavisi uygulanır. Terleme önleyici krem,losyon, sprey,jel gibi ürünler belirtilen sürelerde kullanılır. Bu durum sonuç vermezse botox uygulanabilir. Diğer yöntemlerden fayda görmeyen uygun hastalarda lomber sempatektomi ameliyatı ile aşırı ayak terlemesi kalıcı olarak tedavi edilebilir. Bir diğer yöntem ise klipsli ETS' dir. Ama bu tedavi yönteminin uygulanması için terleme sorununun sadece ayaklarda olmaması diğer bölgelerde de yaşanması gerekmektedir. İyontoforez Tedavisi ise bir başka seçenektir. Fakat bu tedavi yöntemi kalıcı bir sonuç vermez, ömür boyu bu tedavinin uygulanması gerekmektedir.

Tedavi sonrasında ayak temizliğine dikkat etmek çok önemlidir. Sık sık çorap değiştirmek, uygun ayakkabılar giymek, beslenmeye dikkat etmek, ayakların hava alması için gerekli özeni göstermek ayak terlemesinin önlenmesi için faydalı olacaktır.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Gülden KÖKÜMER
(Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Deri ve Zührevi Hastalıklar

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!